miercuri, 10 februarie 2010

pentru Simona, despre cultura politică

În primul rând Simona îţi multumesc pentru faptul că îmi dai ocazia să lămuresc puţin chestiunea culturii politice/civice.
Fiecare dintre noi avem propria noastră cultură politică: ştim câte ceva despre sistemul politic al statului în care trăim (că e vorba de Parlament ca instituţie ce adoptă legi, de Guvern ca instituţie ce ne creşte sau taie pensiile), de administraţia prezidenţială (condusă de un tătuc, un domn cu cioc, un comunist sau un capitan cu probleme oftalmologice), ştim deci câte ceva despre autoritate, chiar dacă nu numim ansamblul cu expresia sistem politic. De asemenea faţă de cele de mai sus avem atitudini, sentimente pozitive ori negative ce vizează instituţiile despre care vorbim sau oamenii care le reprezintă, acestea în afara raţiunii - ele ţin de psihic, de subiectivitatea noastră, de ce ne place şi ce nu. Pe langă aceste două dimensiuni ne pricepem să evaluăm acţiunea politică în funcţie de interesele noastre, de propriul sistem de valori (nu ne place legea pensiilor pentru că am muncit o viaţă şi acum primim doar câteva parale, nu ne convine legea educaţiei naţionale pentru că nu implică creşterea calităţii actului educativ, suntem de acord cu noua lege a pensiilor pentru că impune principiul contributivităţii, sprijinim legea educaţiei pentru că reformează ciclurile de învăţământ).
Explicaţia de mai sus, în cheie comică, reprezintă de fapt însăşi definiţia expresiei "cultură politică": ansamblu de cunoştinţe despre sistemul politic şi fenomenele politice, atitudinile, stările psihice ce însoţesc aceste acţiuni indiferent de orice judecată raţională asupra politicii, precum şi capacitatea individuală şi colectivă de a aprecia aceste fenomene prin referiri la un sistem de valori propriu.
E de la sine înţeles că fiecare individ are o asemenea cultură sau subcultură a fenomenului politic. Dar pentru a fi bine înţeles cultura politică a unui individ nu e identică cu cea civică pe care o posedă el - aceasta din urmă presupune nu doar un bagaj de cunoştinţe adecvat, ci mai ales un simţ al responsabilităţii individuale şi sociale dezvoltat.
În final, pentru cei interesaţi de dimensiunea sociologică a conceptelor politice, vreau să vă fac propunerea de a citi (e disponibilă în format electronic pe google books) cartea "The civic Culture. Political Attitudes and Democracy in Five Nations" - Gabriel Almond, Sidney Verba

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu